Hvordan skrive og holde en tale?
Ingen ble født en god taler – det krever mye øving og gode forberedelser. Her har du noen enkle råd til hvordan du kan skrive en tale som får frem poengene dine, og noen tips til hvordan du kan hindre at nervøsiteten tar over.
Tipsene er lånt fra UngOrg sine taletips, som du finner i sin helhet her.
Før du begynner
Tenk på publikummet du skal snakke til
- De beste talene er tilpasset tilhørerne, hva de er opptatt av og hvordan de kan forstå deg, selv om de kanskje er uenige.
Finn de beste argumentene og motargumentene
- Kjenner du motargumentene til saken din, kan du være i forkant av argumentene som møter deg. Spør en venn, lytt til andre innlegg eller søk etter innlegg om samme tema som er skrevet før.
Ha et klart budskap
- Spør deg selv hva du vil oppnå med talen, og hold deg til så få budskap som mulig. Jo tydeligere budskap du har, desto enklere er det å bli husket og få gjennomslag.
Skriveprosessen
En god åpning som fanger oppmerksomheten
- Det er viktig å vekke nysgjerrigheten til publikum slik at de ønsker å følge med videre. Bruk litt tid på å finne en god åpning, med for eksempel et sitat, en påstand eller noe som får salen til å le.
Ha en nyttig oppbygging i talen
- Hvordan du bygger opp talen din er viktig for å få de som lytter til å følge med. Det finnes mange måter å få frem et budskap på, det viktigste er at du finner den stilen som passer deg best og ikke mister fokus på det du vil formidle.
Sterk avslutning til slutt
- En god avslutning er den som forsterker et poeng og gjør at publikum får lyst til å gjøre noe. Tenk på avslutningen som å ta sats – hopp i det og avslutt med kraft og engasjement!
Kutt det som ikke fungerer
- Det kan være lett å tviholde på poeng man er glad i, men som ikke gjør talen noe bedre. Få gjerne noen til å lese gjennom eller høre deg fremføre talen. Kutt alt som ikke er relevant eller som ikke underbygger budskapet ditt.
Fremførelsen
Å være nervøs før du skal holde en tale er et godt tegn. Det betyr at du tar oppgaven alvorlig og bryr deg om publikummet du skal snakke til. Her får du noen gode tips og verktøy som gjør det vanskeligere for nervøsiteten å slippe til.
Tenk på stemmebruk og kroppsspråk
- Vifter du mye med armene når du snakker? Tar du deg mye i håret? Vær bevisst på kroppsspråket slik at det ikke tar oppmerksomheten fra budskapet du vil formidle. Finn gjerne ut hva slags sted talen skal holdes, om du for eksempel trenger mikrofon eller om det er talerstol, slik at du er forberedt.
Øv!
- Ta deg tid til å øve, teste og justere. Å forberede seg i forkant er det aller viktigste du kan gjøre. Jo tryggere du er på talen din, desto bedre blir den.
Få tilbakemelding i etterkant
- Tilbakemeldinger er verdifullt, både for å vite hvordan det gikk og for å bli enda bedre neste gang. Avtal med noen på forhånd, som følger ekstra godt med på hvordan du fremfører og hvordan budskapet treffer publikum.
Lykke til!